Experinta intepaturii ariciului de mare

Marea Egee. Limpede si linistita, provocatoare pentru inotatori sa bata noi recorduri in apa.
La fel a fost si pentru mine. Mi-am fixat tinta un banc de bolovani din larg pusi acolo sa opreasca valurile. Incet, rabdator ma apropiam de peretele de bolovani din apa. Surpriza a fost ca acolo se odihneau niste arici de mare , in care, iesind din apa, am calcat. Rezultatul: calcaiul umplut cu vreo 7-8 tepi, degetul mare de la picior 2, degetul mic 1, iar cum ar veni inelarul de la picior, inca 3 tepi. Ar mai fi unul nesemnificativ in degetul mare de la mana.
Ok, deci ariciul si-a facut treaba. Am incercat sa-mi scot cativa tepi cat m-am odihnit pe bolovanii ce ieseau din apa, apoi am luat-o inapoi spre tarm.
Ajuns la mal, am consultat rapid cateva pagini de net sa vad ce se poate face, cat e de grav, etc…
Tot felul de pareri. Am plecat in camera, am tinut sub dusul fierbinte, cat se putea, piciorul cu tepi, apoi cu o penseta, o forfecuta si un ac am inceput operatiunea de scos tepii, deloc usoara de altfel. Motivul e ca tepii de arici de mare se rup foarte repede si ramane o parte foarte greu de scos.
Am scos cam 50%. Restul au ramas pe zilele urmatoare, timp in care am evitat sa calc pe calcaiul inca ciuruit de tepi.
Un remediu pe care as fi vrut sa-l incerc ar fi fost otetul incalzit. Am gasit pe undeva ca ar dizolva tepii de arici de mare. Dar nu l-am incercat pentru ca, dupa multe insistente cu acul de cusut, am scos in mare parte tepii de arici.
Dupa vreo luna intors de la mare, mai ramasesera vreo 3 spini. Organismul omului e destept. Detecteaza corpurile straine din el si incearca sa le elimine. Asadar in jurul acelor s-au format cateva leucocite moarte, iar cand am incercat sa scot cele 3 ace acestea au iesit foarte usor, alunecand simplu spre exterior.
Concluzia: aricii de mare iti pot strica concediul daca nu sunteti atenti, insa partea buna ca acele se pot scoate/trata. Mai exista varianta de mers la medic, insa am inteles ca s-ar utea sa coste, in unele cazuri pretul pentru extractia acelor a fost de 65Euro.

Leave a Reply