Neincercate, dar bine de stiut

1. Scăpaţi de durere de dinţi fără să deschideţi gura!
Aveţi idee cum puteţi scapă de o durere de măsele “fără să deschideţi gura”? Va dăm un indiciu: eliminaţi din start răspunsurile gen pastile, injecţii, palincă, ceapă etc. Va spun numai atât: s-a găsit o metodă care nu are, aparent, nicio legătură cu stomatologia.

Este de ajuns să frecaţi o bucăţica de gheaţă între degetul mare şi arătător. Terminaţiile nervoase care se află în zonă în formă de “V” a mâinii stimulează o regiune din creier care blochează recepţionarea semnalelor de durere provenite de la faţă şi de la mâini. Un studiu canadian arată că puteţi încerca această metodă şi fără gheaţă, însă ar avea o eficientă cu 50% mai scăzută.

2. Dacă vă râcâie pe gât, scărpinaţi-vă în ureche!
Cum nu puteţi să vă scărpinaţi direct în gât, încercaţi să rezolvaţi problema altfel – prin ureche. Medicii ORL-işti explică: atunci când sunt stimulaţi nervii care se află în ureche, se creează un act reflex în gât, care provoacă un spasm al muşchiului. Acest spasm face ca gâdilătura să dispară.

3. S-a descoperit leac contra fricii de injecţii.
Cercetătorii germani au descoperit că dacă tuşiţi în timpul unei injecţii nu vă mai doare atât de tare înţepătura. De ce? Pentru că acest truc produce o creştere bruscă şi temporară a tensiunii în piept şi în canalul spinal, inhibând structurile care conduc durerea la cordul spinal.

4. Cum să stingeţi arsurile la stomac.
Dormiţi pe partea stângă, vă sfătuiesc medicii gastroenterologi.
Explicaţia este simplă: când dormiţi pe dreapta, stomacul se află mai sus decât esofagul, permiţând mâncării şi acidului să alunece spre gât. Când staţi întinşi pe stânga, stomacul este mai jos decât esofagul şi gravitaţia lucrează în favoarea dumneavoastră.

5. Cum să nu vă mai curgă sânge din nas.
Când eram mici şi ne curgea sânge din nas, eram puşi să ne ţinem cu 2 degete de nas şi să ne întindem pe spate până se oprea sângerarea. Cum altfel se mai poate rezolva această problemă fără să atrageţi privirile indiscrete? Puneţi o bucăţică de bumbac pe gingia de sus, sub vârful buzei, şi apăsaţi cu putere pe bucata de material. “Sângele provine în special din partea anterioară a septului. Apăsând aici, veţi opri sângerarea”, apreciază medicii.

6. Cum să scăpaţi de ameţeală.
Aţi băut câteva pahare şi v-aţi ameţit? Ţineţi-vă cu mână de ceva stabil.
Mecanismul responsabil cu echilibrul se află în urechea internă şi pluteşte într-un fluid care are aceeaşi densitate ca şi sângele. Cum alcoolul diluează sângele, se modifică şi structura lichidului, fapt care afectează echilibrul.
Aşadar, creierul este dezorientat şi are nevoie de o confirmare, care, în cazul de faţă, este dată de simţul tactil. În felul acesta, punând mână pe un obiect stabil, vă veţi recăpăta echilibrul.

7. Cum să ţineţi inima în frâu.
Nu o lăsaţi să o ia la galop! Dacă simţiţi că aveţi palpitaţii şi nu vă ştiţi suferind de inimă, puteţi încerca să apăsaţi uşor carotida imediat sub mandibulă. Veţi stimula nervul vag şi puteţi scădea frecvenţa bătăilor.

8. Preveniţi miopia!
Miopia are rareori o cauza genetică, susţin oftalmologii. De obicei, poate avea drept cauză prea mult timp petrecut în faţa computerului. Aşadar, ca să nu aveţi probleme, ar fi bine ca de câteva ori pe zi să închideţi ochii, încordaţi muşchii, inspiraţi adânc şi, după câteva secunde, expiraţi şi destindeţi-vă. Întinzându-vă şi relaxându-vă bicepşii şi glutealii puteţi păcăli muşchii involuntari, precum cei ai ochilor, să se relaxeze.

9. Învăţaţi să vă folosiţi urechile!
Dacă staţi de vorbă cu cineva la o petrecre, unde este foarte mult zgomot, este bine să-l ascultaţi cu urechea dreaptă. De ce nu cu stânga? Cercetătorii americani sunt de părere că dreapta vă ajută să descifraţi mai rapid un discurs. Dacă veţi încerca să vă daţi seama ce melodie se aude într-o cameră îndepărtată, folosiţi-o pe stânga. Este mai bună când vine vorba să capteze tonurile muzicale.

10. Cum să nu obosiţi repede când alergaţi.
Dacă sunteţi asemeni majorităţii oamenilor, când alergaţi, obişnuiţi să expiraţi atunci când puneţi în pământ piciorul drept. În felul acesta nu faceţi decât să exercitaţi presiune asupra ficatului (care se află în partea dreaptă), care apoi începe să vă înţepe. Cum să scăpaţi de această neplăcută senzaţie? Simplu. Expiraţi atunci când puneţi în pământ piciorul stâng.

Leave a Reply